«

»

Jan 12

9 leuke manieren om stress te bestrijden op het werk

stressniveauJe kunt nog zo hard je best doen om stress te vermijden, vroeg  of laat heb je het zitten en voel je die spanning in je rug en je verhoogde hartslag.

Wat nu? Welke manieren kan jij toepassen om je wat de stressniveaus te doen dalen? En oh ja jij houdt wel wat van plezier dus de methodes moeten leuk zijn. Wel dan! Jij vraagt, wij draaien. Hieronder enkele dingen die jij kunt toepassen. Laat weten wat je er van vind.

1.       Verminder stress met aanraken, kussen, knuffelen.
Dit alles stimuleert je hersenen om Oxytocine vrij te maken. Dit geeft een gelukzalig ontspannend gevoel en dat is wat we zoeken.  Hier en daar een goede knuffel of schouderklopje kan helpen. Kussen op de werkvloer is waarschijnlijk iets waar jou baas naar zal fronsen, maar jij vind heus wel ergens een plaatsje waar jij met je nieuwgevonden vlam een vlugge zoen kan wisselen. Seks zou nog beter zijn in het bestrijden van stress, maar als je je job graag doet zou ik toch voorstellen om dit voor of na het werk te doen en niet tijdens. Niet alleen is dit goed tegen stress, maar het Britse Medical Journal meldde zelfs dat 3 keer seks per week je risico’s op hartkwalen en beroertes vermindert met de helft.

2.       Vloek je stress weg.
Zeer leuk om eens een goed potje te vloeken en volgens een onderzoek van East Anglia Norwich University in Engeland is het ook nog eens goed voor stressreductie en bevordert het ook kameraadschap binnen het bedrijf. Denk wel even goed na voordat je in het rond begint te vloeken of het iets is wat binnen het bedrijf zou kunnen en maak er goede afspraken rond.

3.       Eet je stress op met chocolade
Donkere chocalade zit barstensvol met antioxidante flavonoïden. Tof woordje hé.  Een van de eigenschappen hiervan is dat zij helpen om bloedvaten te laten ontspannen en op die manier de fysieke effecten van stress verminderen. Bedenk wel dat je het met mate mag eten om niet te fel te verzwaren. Donkere chocolade bevat minder vet dan melkchocolade

4.       Verminder stress met youtube
Grappige filmpjes zijn niet alleen leuk, maar eens goed lachen, helpt ook om je stressniveau naar beneden te krijgen. Dit werd aangewezen door de universiteit van Maryland door de niveaus van de stresshormonen, DOPAC , cortisol en adrenaline, van de deelnemers te monitoren tijdens het bekijken van de filmpjes

5.       Stress verlaagt met maar liefst 39% door op je hoku te wrijven.
Dit is een acupressuur-techniek. Je hoku is de huid tussen duim en wijsvinger. Dit masseren helpt met het verlagen van spanning in je bovenlichaam wat op zich je stress sterk doet dalen.

6.       Raak planten aan om je te ontspannen.
terwijl je met planten bezig bent, haal je je gedachten weg van het werk. Eigenlijk is dit een mindfulness oefening. Door je aandacht te focussen op iets, valt denken en zorgen maken weg. 60 seconden is voldoende om je al veel rustiger te voelen.

7.       Blaas een ballon op of blaas op je duim.
Dit verlaagt stress door je nervus vagus te stimuleren. Door te blazen waarbij er tegendruk gecreëerd wordt, verhoog je de druk in je longen die invloed uitoefenen op die zenuw.
totaal geen zicht in het bureau, maar het helpt wel.

8.       Drink meer fruitsap en verdrink je stress
Vitamine C is niet alleen belangrijk voor je weerstand en algemene gezondheid, maar onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die veel vitamine C in hun systeem hadden minder mentaal en fysieke nadelen ondervonden bij blootstelling aan stress. Ook recupereerden ze veel sneller nadat zij een tijd onder druk stonden.

9.       Zet andere muziek op
tijdens het werken klinkt er meestal populaire muziek op de radio, maar helpt dit ook om je stressniveau onder controle te houden? Nee spijtig genoeg niet. Integendeel. Opzwepende muziek laat je hartslag en bloeddruk net stijgen en dat is het laatste wat we willen.
Ondervind je veel stress op het werk, dan is het misschien een goed idee om een zender met hele rustige en kalmerende muziek te vinden.

Veel plezier met het uittesten.

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply