«

»

May 13

Altijd maar moe

moeDie vaak voorkomende en alles overheersende vermoeidheid: iedereen die hoogsensitief is, kent het probleem. Moet je die vermoeidheid nou stoer negeren? “Ach, morgen ben je vrij, dan heb je alle tijd om uit te rusten”, “Jij bent nog lekker jong, waar ben jij nou moe van?”, “Beetje moe, ach, dat zijn we allemaal wel eens”.

Als hooggevoelige krijg je dit soort opmerkingen regelmatig.

Vermoeidheid is een prikkel die van binnenuit komt. Prikkels die van buitenaf komen, kun je nog wel eens negeren, maar vermoeidheid is een signaal vanuit jezelf. Daarom moet je er echt iets mee doen.

Een aantal effecten die vermoeidheid heeft:

* Vermoeidheid werkt vaak als een soort verdoving. Dit is een positief effect, want hierdoor komen er minder prikkels bij je binnen en fungeert het dus als een soort bescherming.

* Door vermoeidheid kun je steeds geïrriteerder en onrustiger van binnen worden. De prikkels die binnenkomen, zijn moeilijker te verwerken als je door en door moe bent.

De signalen van vermoeidheid bouwen zich op in je lichaam. Als je daar niets mee doet, krijg je er alleen maar meer last van. Negeren is geen optie.

Als je dit toelaat, kun je richting een burnout gaan.

Het kernwoord is hier dus Acceptatie. De vermoeidheid is iets wat je moet accepteren als iets wat van jou is, wat bij jou hoort. Als je dat doet, dwing je jezelf op die manier om op die prikkel reageren. Naar jezelf luisteren en daarnaar handelen, is de sleutel.

Als jij jezelf met jouw vermoeidheid accepteert, zal je omgeving jou vanzelf ook accepteren met wat bij jou hoort. Als je het zelf niet accepteert, hoe kun je dat dan van je omgeving verwachten?

Ineke Hogenkamp

www.depapaver.eu

About the author

Ineke Hogenkamp

Mijn naam is Ineke Hogenkamp, geboren in 1967.
Als counselor combineer ik mijn eigen praktijk in Heiloo met een halve baan in het onderwijs.
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van jongeren en volwassenen met hooggevoeligheid. Daarnaast begeleid ik ook ouders van hooggevoelige jongeren en geef ik trainingen op scholen.
Een tweede specialisatie is het begeleiden van mensen, zowel jongeren als volwassenen, bij verlies en rouw.
De begeleiding op alle gebieden kan zowel door middel van een-op-een-gesprekken als groepstrainingen plaatsvinden.

Website: http://www.depapaver.eu

Leave a Reply