«

»

May 06

Voel jij je vrij?

 

vrijheidWat is er nodig om te doen wat je echt wil?

Doe jij wat je echt wil? Misschien zeg je nu ja en denk je aan je gezin waar je van houdt en graag voor zorgt of je baan die je genoegdoening schenkt. Misschien zeg je nee. Weet je wat je wil maar zijn er eeuwige ‘ja-maars’ of weet je misschien wel niet wat je echt wil?

Drie keer kwam dit onderwerp binnen twee dagen bij mij voorbij. En omdat ik denk dat niets toeval is had ik het idee dat als ik er iets aan heb een ander er misschien ook iets aan heeft. Want tja, wij worstelen vaak allemaal met dezelfde thema’s terwijl we denken zo uniek en bijzonder te zijn, wat we natuurlijk ook zijn. Ook voelen we ons soms zo eenzaam met onze levensthema’s. En je eenzaam voelen heeft zeker ook nut maar alleen met het worstelen aan dit soort levensthema’s, en andere, ben je niet, geloof me.

Het eerste kwam dit thema voorbij in het verhaal van mijn collega. Zij vertelde geen ambities meer te hebben op werkgebied, ze is midden vijftig. Wel vertelde ze enthousiast bezig te zijn met een opdracht. Ze beeldhouwt. Ze vertelde toen ze dit nieuwe huis kochten en buiten een overkapping maakten gelijk een schuurtje met grote ramen erbij hebben gebouwd.  Daar beeldhouwt ze, overal aan, stofkap voor, bril op en maar hakken en veilen. Ik zag haar staan. Mijn lieve sociale betrokken collega die alles vergeet en alleen oog heeft voor het stuk steen onder haar wat langzaam vorm krijgt. Wat de vorm krijgt wat het moet krijgen en niet de vorm die zij per se wil dat het heeft. Overgave aan het moment. Vrij.

Later, in gesprek met een kennis die mij vertelde zijn baan kwijt te zijn geraakt maar nu bezig kon met dat waar hij al jaren als sluitstuk van de week mee bezig was maar wat hem eigenlijk het meest voldoening schonk. Het ontwikkelen en geven van trainingen. Ongewild, gedwongen door de situatie had hij nu alle tijd om meer aandacht te geven aan zijn bedrijf. En ja het was spannend en eng. Maar ook vrij.

De dag erna een man op de afdeling waar ik ook werk.  Net te horen dat hij ongeneeslijk ziek is, jonge, intelligente wetenschapper. Hij zou nog een hele toekomst voor zich moeten hebben. Hij vertelde dat hij ook schildert. Met zijn werk was hij eigenlijk al een tijd klaar geweest. Hij zei: Ik heb niet meer zo lang maar ik ben vrij. Ik ben zo vrij in mijn hoofd als ik nog nooit ben geweest. Ik ga naar huis overmorgen en kan doen wat ik het liefste wil. Schilderen. Ik kan al mijn tijd aan schilderen besteden en ik kan ga nu al mijn dure materialen gebruiken. Alles wat ik gekocht heb en wat ik mocht gebruiken als het oude op was. Mooie vellen papier, ideeën, mijn gevoelen vertalen in schilderijen. Als ik klaar ben met dat schilderen dan ben ik ook klaar hiermee….en hij wees naar zichzelf. Maar nu niet, ik heb nog heel veel te doen. Hoef me geen zorgen te maken over geld. Ik ben vrij.

Hoe vrij mag jij van jezelf zijn? Wat geeft jou zoveel plezier, alleen jou, dat je alleen je tijd daaraan zou willen besteden als er bijna niets anders meer was?  Wat wil je nalaten? Wat brengt je in een flow? Weet je (nog) wat dat is? Wat zijn jouw ‘ja-maars’? Wat moet er gebeuren voor jij serieus naar jouw wensen in het leven gaat luisteren?

[important]

 

  • Dit is een blog post van een bevriend coach. Neem ook eens een kijkje op zijn/haar website.
  • Hieronder, in het “about the author”-vakje, vind u wat meer info over hem/haar.
  • zoals altijd wordt commentaar geäpprecieerd.
  • Mag ik je ook vragen om dit artikeltje even te delen met je vrienden.

 

[/important]

About the author

Martine Krabman

Ik ben Martine Krabman. Ik werk al jaren als oncologieverpleegkundige in de zorg en merkte al langer dat mensen vaak behoefte hadden aan een stuk psychosociale begeleiding maar niet de behoefte hadden om doorgestuurd te worden naar maatschappelijk werk of een psycholoog. Binnen mijn werk had ik weer het gevoel dat ik te weinig tijd had om te doen wat ik daadwerkelijk leuk vond, het voeren van gesprekken en het begeleiden van mensen met het omgaan met hun ziekte en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben me gaan scholen als counselor en coach een deed ervaring op met diverse technieken als innerlijk kind werk, voice dialogue, systemisch werken, intuïtief tekenen en werken met levensgeschiedenissen. In 2012 richtte ik mijn praktijk Wél-Zijn Counseling en Coaching. Mijn aandacht richt zich op begeleiding van clienten en hun naasten bij omgaan met chronische ziekte, kanker en stotteren. Daarnaast ligt mijn focus op begeleiding bij gezond blijven want dat is uiteindelijk wat we allemaal willen, voorkomen van ziekte. Uiteindelijk hoop ik dat een ieder van zichzelf al meer mag en durf te zijn wie hij of zij wél is, uitgaande van mogelijkheden in plaats van beperkingen.

http://www.wel-zijn-counseling.nl

Leave a Reply