«

»

Apr 09

HET VERSCHIL TUSSEN EENZAAMHEID EN ALLEEN ZIJN

EenzaamheidAls je je eenzaam voelt kun je je van binnen leeg en verdrietig voelen. Dan heb je geen ‘echt contact’ met andere mensen en voel je je soms niet helemaal in deze wereld thuis. Er is een groot verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Je kunt alleen leven maar dan hoeft het nog niet zo te zijn dat je eenzaam bent.

Het kan echter ook dat je in gezelschap van iemand verkeert of een druk sociaal netwerk hebt maar je toch eenzaam voelt. Als je je bewust bent van het verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid, is dit al een eerste stap in de goede richting.

 

Hoe kan het dat je je eenzaam voelt?

De oorsprong van eenzaamheid kan te herleiden zijn tot je jeugd maar dit is niet noodzakelijk.

Wanneer je eenzaamheid zich pas op latere leeftijd heeft ontwikkeld dan kun je daar gemakkelijker zelf iets aan doen, bijvoorbeeld via zelfhulpboeken.

Uit onderzoek over hulpverlening is gebleken dat het merendeel van alle hulp bij eenzaamheid niet werkt.

Er zijn soms mensen die je goedbedoeld willen helpen maar niet weten hoe ze dat moeten doen. Troost werkt vaak niet afdoende.

Jij bent de enige die zichzelf kan helpen. Erkennen dat je je eenzaam voelt is hierin erg belangrijk.

 

Niet leeftijdsgebonden

Eenzaamheid is niet aan leeftijd gebonden! Meer mensen dan je denkt voelen zich regelmatig of af en toe eenzaam. Zowel jongere als oudere mensen kunnen zich eenzaam voelen. Ook als je getrouwd bent is het mogelijk dat je je eenzaam voelt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je partner je niet begrijpt of dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Je hoeft niet aan iemand te kunnen zien dat hij eenzaam is, dit kan heel goed verborgen zijn. Er wordt niet vaak open over dit onderwerp gesproken, het brengt veelal schaamtegevoelens met zich mee. Wanneer je langere tijd doorlopend eenzaam bent, is het een vast patroon geworden.

 

Het doet pijn

Eenzaamheid doet pijn en het is een teken dat er iets niet gezond is. Je bent niet goed in verbinding met de ander. Je lichaam en je geest zijn met elkaar verbonden, wanneer je je geestelijk niet goed voelt heeft dit zijn weerslag op je gezondheid. Hierdoor raak je uit balans en kun je allerlei klachten krijgen, zoals een te hoge bloeddruk en een slechte weerstand, waardoor je bevattelijker bent voor ziektes.

 

 

Oorzaak vinden

Het is van belang dat de oorzaak van je eenzaamheid wordt gevonden. De oorzaak verandert natuurlijk van mens tot mens en is dus een heel persoonlijke kwestie. Soms is het van belang om samen met een begeleider of Life Coach met diepgang tot de kern van je probleem te komen, zodat je het kunt gaan verwerken en de kracht in jezelf kunt gaan vinden.

 

Lydia Meijer – Life Coach

www.2coach4life.nl

 

[important]

 

  • Dit is een blog post van een bevriend coach. Neem ook eens een kijkje op zijn/haar website.
  • Hieronder, in het “about the author”-vakje, vind u wat meer info over hem/haar.
  • zoals altijd wordt commentaar geäpprecieerd.
  • Mag ik je ook vragen om dit artikeltje even te delen met je vrienden.

 

[/important]

 

 

 

 
Eenzaamheid

About the author

Lydia Meijer

Mijn naam is Lydia Meijer en ik ben Life Coach.
Ik ben woonachtig in Amersfoort, Nederland, getrouwd en heb twee al wat grotere kinderen.

Toen ik van de middelbare school af kwam had ik geen diploma. Altijd heb ik met mensen willen werken, mensen willen helpen, dat ging echter niet omdat ik geen diploma had. Ik heb veel diverse dingen gedaan in mijn werkende leven en heb het altijd met mijn opgedane ervaringen gedaan. Toen mijn kinderen wat groter werden kreeg ik de tijd om weer te gaan leren. Via mijn toenmalige werkgever kreeg ik de kans om een HBO opleiding tot Managementassistente en aansluitend Officemanager te doen.
Op een gegeven moment ben ik gaan nadenken over wat ik nu echt nog wilde in mijn leven.

Was het belangrijk om me verder te specialiseren en voor mijn Bachelors te gaan, zodat ik meer aanzien zou krijgen of wilde ik doen wat mijn hart me ingaf en een mensgerichte opleiding gaan doen?
Uiteindelijk besloot ik te gaan doen waar mijn hart lag en me niets aan te trekken van wat sommige mensen van mij dachten.
Dit heeft me veel kracht gegeven. Wanneer ik mensen vertelde dat ik de coaching opleiding ging doen, zeiden ze dingen tegen me als: ‘wat leuk, dat is echt iets voor jou’ en ‘dat past precies bij je!’. Dit vond ik erg leuk om te horen natuurlijk en het gaf me op dat moment nog eens de bevestiging dat ik de goede richting had gekozen.

Tijdens de tweejarige HBO opleiding tot Life Coach heb ik niet alleen zelf gecoacht maar ben ik zelf ook gecoacht! Dit was voor mij een dubbel leermoment. Ik kan dan ook zeggen dat ik de processen ken waar mijn cliënt doorheen gaat.
Doordat ik een groot empatisch vermogen heb, kan ik mij goed in de ander inleven en de ander goed begrijpen, waardoor ik dicht bij mijn cliënt kan staan. De geleerde technieken, mijn kennis en mijn rijke levenservaring kan ik goed inzetten bij het begeleiden van mensen.

Voor meer informatie kun je naar mijn website gaan http://www.2coach4life.nl/

Leave a Reply