«

»

Mar 19

Nee zeggen en toch aardig zijn

Assertiviteit

Nee

Om nee te kunnen zeggen moet je weten waarom. Het is dus van belang om prioriteiten van je huidige werk en functie vast te stellen. Als je alleen uit eigenbelang nee zou zeggen ben je veel kwetsbaarder. Want de waaromvraag kun je niet met argumenten beantwoorden.

Dus je stelt de prioriteiten vast. Daarbij neem je in aanmerking wat je baas van je verlangt wat het bedrijf van je verlangt en hoe je zelf graag wilt werken. Op basis daarvan kun je bezien hoe je je tijd kunt verdelen. Daarmee kun je per dag naast de vaste overleggen en afspraken zien hoeveel uur je voor alle overige activiteiten hebt.

Nu kun je uitleggen waarom je nee zegt tegen een collega. En je weet hoe je zult reageren op je baas: welke andere werkzaamheden mogen verdwijnen als je deze nieuwe van me verlangt?

De ervaring leert dat iemand die zijn prioriteiten niet helder heeft minder bijdraagt aan de bedrijfsdoelstelling. Voor het bedrijf is dat niet prettig. Het is vaak zo dat het bedrijf het niet opmerkt. Maar voor jouzelf blijven successen, die je voor jouw werkgever haalt, beter hangen. Je kunt dus als het ware beter inschatten wat je voor het bedrijf betekent oftewel je kent je marktwaarde.

Naar je eigen medewerkers ligt het anders. Wanneer zij gewend zijn dat jij het overneemt van hen blijven zij heel onzeker. Welke reden je dan ook hebt. Het is van belang hen te leren het zelf te gaan doen. Daarvoor trek je gedurende een maand extra veel tijd uit. Dat loont namelijk zeer.

Wanneer een van hen vraagt hoe moet ik a doen reageer je niet met het juiste antwoord maar je vraagt: hoe denk jij dat het zou moeten of hoe zou jij het doen? Je bevestigt vervolgens het goede antwoord en wenst hem of haar succes met de uitvoering. Wanneer zij/hij later terugkeert met een vervolgvraag ga je net zo te werk. Als de medewerker nog nieuw is laat je een collega hem inwerken.

Als het echt niet anders kan geef je de medewerker zelf duidelijke instructies. Ook over waar hij nadere info kan vinden. Je spreekt telkens een periode tijd af waarna je weer nadere instructies geeft. Juich zelfwerkzaamheid toe door complimenten. Of vraag de medewerker met opmerkingen te komen over hoe het anders of beter kan.

Wanneer jouw medewerkers zelfstandig gaan werken kun je ook hen inschakelen in teamverband. Je vraagt hen teamoverleggen of projectoverleggen voor te bereiden. Je zorgt wel dat je zelf de eindredactie houdt als teammanager. En je maakt weer veel complimenten.

Je zult zien dat je weinig nee’s hoeft te zeggen na deze actie. Maar om te beginnen moet je er tijd voor nemen om ze goed uit te voeren. Succes.

Ineke van Mulligen

www.Mulliq.nl

 

[important]

 

  • Dit is een blog post van een bevriend coach. Neem ook eens een kijkje op zijn/haar website.
  • Hieronder, in het “about the author”-vakje, vind u wat meer info over hem/haar.
  • zoals altijd wordt commentaar geäpprecieerd.
  • Mag ik je ook vragen om dit artikeltje even te delen met je vrienden.

 

[/important]

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply