«

»

Feb 06

Je levensdoel ontdekken in ongeveer 20 minuten

 

 

8655583397_177083d18d_zHoe ontdek je je doel in je leven?  Hier lopen veel mensen vast. Om op regelmatige basis vooruitgang te boeken in je ontwikkeling, moet je een idee hebben over jouw eigen specifieke doel in je leven.

Ik heb het hier niet over wat jouw werk wordt, jouw dagdagelijkse activiteiten of zelfs je lange termijndoelen. Ik bedoel een idee ontwikkelen over waarom jij hier bent. De reden waarom jij bestaat.

Het doel van eenieder is steeds gelukkig worden en je kunt je hele leven spenderen aan het vergaren van materiaal en kennis en nog steeds falen om gelukkig te zijn omdat deze dingen niet gelijk lopen met jouw echte levensdoel. Het doel dat jou op het einde van jouw leven laat terugblikken met een goed gevoel en je vult met trots en blijdschap. Kort gesteld is jouw levensdoel gelijk aan jouw geluk. Je hoeft je levensdoel nog niet bereikt te hebben om gelukkig te zijn, maar je moet wel in de richting van je doel gaan. Daarom is het belangrijk om even stil te staan bij wat ons levensdoel nu eigenlijk is.

Spijtig genoeg verloopt een groot deel van je leven op automatische piloot als je nalaat om doelbewust controle over je leven te nemen. Je volgt in grote lijnen datgene wat onze maatschappij voor jou uitstippelt. Je studeert, je ontmoet je partner, je koopt een huisje, tuintje boompje daarna komen er kindjes en dan wordt je samen oud en ga je dood. Spijtig genoeg is er tussen kindjes en doodgaan zo een 50-tal jaar waar geen kant-en-klaar doel wordt vooropgesteld door de maatschappij. Je valt in een soort zwart gat als je je hier niet op voorbereid. Ik krijg dan klanten over de vloer die zich afvragen: “Is dit het nu?”

Ofwel ben jij al in dit zwarte gat gevallen en dan is het belangrijk voor jouw mentale gezondheid om te voorkomen dat je afdwaalt naar een depressie. Ofwel ben jij een jong dynamisch iemand die nog heel zijn leven voor zich heeft en zich doelbewust een pad wil kiezen, maar je mist nog het gevoel van een duidelijke richting.

Daarom ga ik je even een oefening voorstellen waarmee ik al heel veel resultaten heb geboekt. De oefening is simpel genoeg. alleen vergt het wel wat volharding, maar daar krijg je dan wel heel wat inzichten voor in de plaats.

Een van de bezwaren die ik toegeworpen kreeg van een klant die zich verzette tegen de volgende oefening is deze. Hij was bang dat als hij een fout maakte in zijn keuze dat dit hem dan voor de rest van zijn leven zou achtervolgen. Niets is minder waar. Je kunt de oefening, die ik ga voorstellen, keer op keer herhalen en op geregelde tijdstip bijstellen. Dit doe je dan met de nieuwe kennis en inzichten die je in de afgelopen periode hebt bijgeleerd. De woorden die uit deze oefening voortvloeien zijn niet in steen gegrift. Het is jouw levensdoel vanuit het zicht dat je nu hebt. Eens je dichterbij bent ga je een nieuw en beter zicht op jouw doel hebben.

Voordat ik je de oefening uitleg, wil ik eerst even een verhaaltje vertellen van Bruce Lee. Hij stelde dat als je iets wil bijleren dan moet je eerst jouw kennis weggooien. Hij vertelde over 2 glazen water.
Het eerste glas zit vol water met jouw kennis over gevechtskunst en in het tweede glas zit al zijn kennis over gevechtskunst. Als hij nu zijn kennis in dat eerste glas wil gieten dan is dit enkel mogelijk wanneer je het eerste glas leeggiet.

Daarom voordat je begint, gooi even alle ideeën over jouw levensdoel overboord en begin letterlijk met een blanco blad papier en dan kunnen we beginnen met de oefening.

  1. Bovenaan je blad schrijf je de titel “Mijn levensdoel is:”
  2. Daaronder schrijf je links in de kant “1)”. Dit is jouw eerste stap. Daarachter schrijf je het eerste wat in je opkomt. Veel mensen beginnen met dingen zoals “rijk worden” of “gelukkig zijn”. Hoewel dit nobele doelen zijn doet dit emotioneel niets met je. Het is te abstract en het vult je niet met een gevoel van ongelooflijke emotie en drive.
  3. Daarom schrijf je daaronder links “2)” en je verfijnt of verandert.  Bvb “Ik wil genoeg geld verdienen om mijn kinderen een veilige en goede opvoeding te geven”. Het hoeft niet een volledige zin te zijn een stukje is voldoende. Jij weet wat het betekent.
  4. Blijf dit gewoon herhalen totdat je overmeesterd wordt door emoties. Totdat je uitbarst in tranen van ontroering en blijdschap. Dit lijkt zowel onmogelijk als belachelijk, maar zolang dit niet gebeurt dan heb je je levensdoel nog niet ontdekt. Zo simpel is het. KEEP GOING!!!

Neem jezelf voor om te blijven zitten totdat je het gevonden hebt. Neem jezelf voor dat je liever neervalt dan recht te staan voordat je het weet. Het is letterlijk van levensbelang voor je. Het alternatief is je leven doelloos rond te dwalen. Is dat niet genoeg reden om te volharden?

De meesten die dit ondernomen hebben vinden hun antwoord binnen de 15 à 20 minuten. Moest jij nu een persoon zijn die zich nog nooit met zelfontwikkeling bezig gehouden hebt dan kan het zijn dat het langer duurt maar zeker minder dan een uur. Zet daarom even een keukentimer op ongeveer een 90-tal minuten en neem jezelf voor dat je blijft zitten. Het gaat niet zolang duren, maar je brein is een meester in het ontdekken van excuses om toch maar te stoppen. Langs de andere kant ontstaat er ook een vreemde soort creativiteit in je hersenen wanneer je jezelf verplicht om een zekere tijd aan iets te spenderen zonder jezelf uitvluchten te gunnen.

Terwijl je dit stap na stap blijft doen kan het zijn dat je bepaalde antwoorden herhaalt en daarna een volledig andere richting in slaat. Ook kan het zijn dat je weliswaar een lichte emotie voelt, maar je niet volledig overtuigd bent. Ga door! Dit is normaal. Probeer dan eens de verschillende dingen waar je een lichte emotie van gewaarwordt te combineren om te zien wat er dan volgt. Het zijn misschien delen van je doel.

De vraag die me soms gesteld wordt is “wanneer weet ik dat ik het gevonden heb?”. Geloof me je gaat het weten. De woorden gaan resoneren in je bewustzijn en je gaat jezelf gevuld voelen met energie. Er gaat een diepe ontroering over je heen komen die onmiskenbaar is.

Mijn antwoord voor mij was:

Een voller, actiever vervullender en liefdevol leven leiden samen met mijn vriendin, familie en kinderen waarin wijsheid, plezier, liefde en creativiteit centraal staan. Mijn banden met het negatieve verbreken door mijn angsten en luiheid te trotseren. om zo anderen te inspireren en te leiden om hen hun innerlijke kracht en schoonheid te tonem om zo hen naar het positieve te leiden en het leven te bejubelen.

 

Als jij je nu afvraag of dit nu ook voor jou gaat werken en waarom of hoe dit werkt, zet die vraag dan even aan de kant. Die is bijkomstig. Doe eerst de oefening. De kans is groot dat achteraf deze vragen beantwoord zullen zijn en mogelijks zelfs volledig overbodig gaan worden voor je. Probeer het gewoon. Het enige wat er van jou gevergd wordt is wat vastberadenheid om jouw doel te ontdekken.

Moest je met deze methode worstelen, laat het dan in de comments hieronder weten. Ik heb nog een andere methode. Moest jij zin hebben om jouw levensdoel hieronder te delen, en ik kan me voorstellen dat je enorm trots zal zijn over je ontdekking, dan kan je dit ook hieronder.

Vergeet niet om deze post met je vrienden te delen door op een van de social sharing buttons te drukken.

groetjes

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply