«

»

Dec 19

Jouw brein op zijn sterkst.

studerenLeren is niet beperkt tot de schoolbanken. Als je een succesvol leven wil leiden dan moet je er een gewoonte van maken continu bij te leren. We krijgen trouwens dagelijks massa’s informatie te verwerken en ook dit valt onder de categorie leren. Daarom is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk informatie op te nemen.

We denken nogal eens gauw dat dit vermogen om te leren vast ligt voor elk persoon. Hier valt zogezegd niet aan te tornen. Dit is echter niet correct. Ons vermogen om bij te leren fluctueert continu en er zijn veel factoren waar we zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Hieronder enkele tips die je zelf kan toepassen om je brein klaar te maken om informatie te ontvangen. Neem deze op in je gewoontes en je vergroot je mentale capaciteit

 

 1. Wees sportief:
  Sporten is niet alleen een goede manier om je mentaal te ontspannen en een dosis “voel-je goed”- stoffen vrij te maken in je brein. Er is ook een studie dat duidelijk aantoont dat je geheugen en je cognitieve functies aanzienlijk verbeteren na een kwartiertje sporten.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23795769
 2. Mediteer:
  Mediteren is niet enkel om te ontspannen of om nieuwe inzichten te verwerven. Het is letterlijk een mentale training waarbij je jouw focus, geheugen en impulscontrole traint.
  enkele keertjes per week een korte mindfulness- sessie van amper 3 minuten helpt je al een heel eind op weg.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615765 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21763432  enhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22393318
 3. Eet meervoudig onverzadigde vetzuren:
  PUFA’s (polyunsaturated fatty acids) en meer bepaald omega 3                zijn cruciaal voor hersenfuncties zoals leren en onthouden. Goede bronnen zijn zalm, haring en makreel, maar ook walnoten, pinda’s en pompoenzaden bevatten PUFA’s.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22800804 enhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3258096/?tool=pubmed
 4. Slaap voldoende:
  We hebben allemaal al eens een aantal uren slaap geofferd om toch wat extra tijd in het studeren te stoppen. Echter werkt dit meestal counter-productief. Slapen dient net om je hersenen te laten recupereren en om optimaal te laten functioneren. De hoeveelheid dat iemand nodig heeft is voor iedereen anders.  Een tekort aan slaap heeft invloed op je vermogen om te redeneren en je reactietijden. Zorg dat je altijd jouw minimum aan slaap respecteert.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23755173 , http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23162187 enhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22461961
 5. Drink voldoende water:
  Dit lijkt logisch. Iedereen weet dat als je uitgedroogd bent dat je dan minder goed kan nadenken en onthouden. Wat echter weinig mensen weten is dat we doorgaans te weinig drinken en daardoor in sowieso verminderde breinfuncties hebben. Neem daarom altijd jouw waterfles met je minimale dagelijkse hoeveelheid mee en vergeet niet dat fruit ook een goede bron van noodzakelijk vocht is.
 6. Doe aan yoga:
  Yogi’s melden dat zij minder last hebben van cognitief falen zoals fouten in percepties en geheugen. Dit wordt gestaafd door verschillende studies.
  bronvermeldingen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23304217 en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7126941
 7. Zoek een hobby:
  Niet alleen zorgt een leuke hobby voor de nodige ontspanning naast je werk, het maakt je ook slimmer. Zeker als je een hobby kiest waar veel concentratie en hand-oog coördinatie nodig is. Studies hebben aangewezen dat het volume van je grijze massa toeneemt als je bijvoorbeeld leert om te jongleren. Spijtig genoeg begint dit ook terug af te nemen wanneer je hiermee stopt. Daarom is het belangrijk om nooit te stoppen met jezelf te verbeteren in een bepaalde hobby of iets nieuw te leren. Dit noemt met met een geleerde term “neuro-plasticiteit”.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14737157
 8. Gebruik een agenda:
  Structuur in je leven om iets bij te leren is zeer belangrijk. Het wordt veel eenvoudiger om een grote brok leerstof of kennis op te delen en op geregelde tijdstippen er werk van te maken. Het is niet voldoende om gewoon een bepaalde tijd in te plannen in je agenda om iets leren. Plan ook voldoende tijd om te ontspannen en jezelf recuperatie van de inspanningen te gunnen. Net zoals bij sport moet training gevolgd worden door rust.
 9. Lach meer:
  Grappig genoeg tonen studies aan dat lachen je vermogen om problemen op te lossen en creativiteit vergroot.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3598858
 10. Vind een vriend:
  soms is het moeilijk om vol te houden om iets bij te leren. Zorg er voor dat je een vriend hebt die je helpt om door te blijven gaan. Als hij hetzelfde wil leren des te beter want dan kan je door middel van onderlinge discussie je verdiepen in het onderwerp. Moest je niemand hebben die samen met jou de leerstof doorneemt dan kan het al helpen om iemand te hebben die jou aanspoort of met straf dreigt om vol te houden. Denk zowel aan de wortel als de stok.
 11. Zoek jouw hoekje:
  sommige mensen leren het best op hun bureau. Anderen verkiezen dan weer een rustig café. De ideale locatie is voor iedereen anders. Probeer te ontdekken wat voor jou een goede omgeving is. Vermijd echter om jezelf te installeren in je bed, want dat wordt te veel geassocieerd met slapen.
 12. Ontwikkel metacognitie:
  Aristoteles had het er al over. Leren over het leerproces. Als je beter wil worden, kan je beter worden door je te verdiepen in het leerproces. Leer wat werkt voor jou en bestudeer wat je voor jezelf kan aanpassen.
 13. Houd je bij 1 onderwerp per keer.
  Multitasking wordt gelauwerd als een pluspunt, maar uiteindelijk werkt dit niet om je productiever te maken. Het is een kunst om je aandacht te beperken tot een enkele taak. In plaats van met 6 dingen tegelijkertijd bezig te zijn gedurende een uur, is het veel effectiever om je telkens 10 minuten te focussen op 1 enkel onderwerp.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11518143
 14. Wees niet bang om te falen:
  Ik zie het regelmatig dat mensen ergens niet aan beginnen uit angst om te falen. Hoe kan je je eigen potentieel volledig bereiken wanneer je niet bereid bent om je grenzen op te zoeken. Ik raad mensen aan om het punt van falen op te zoeken. Hier leren ze zeer veel van en ze zijn meestal verrast dat ze veel verder geraken dan dat ze zelf voor mogelijk hielden. Falen is eigenlijk een must om succesvol te zijn.
 15. Compresseer zoveel mogelijk:
  probeer je informatie altijd zoveel mogelijk te herleiden tot zo weinig mogelijk. Gebruik hiervoor schema’s rijmpjes en ezelbruggetjes. Deze zijn ook veel beter te onthouden in plaats van ellenlange teksten. Je kunt er verstelt van staan hoeveel je op de beide zijden van een A4’tje kan krijgen.
 16. Zoek de bredere toepassing:
  Loutere feiten zijn meestal nutteloos en daardoor moeilijk te onthouden. Wanneer je echter deze feiten kan toepassen in een breder beeld dan weet je waarom je iets leert en omgekeerd kan de toepassing ook licht werpen op de informatie. Daarom dat goede leraren ook steeds op zoek gaan naar goede voorbeelden in de praktijk.
 17. Gebruik verschillende media:
  Als je informatie op verschillende manieren opneemt dan blijft het beter hangen. Lees een tekst, bekijk een filmpje, luister naar een opname, doe een praktische oefening.  Iedereen heeft zijn eigen voorkeur om informatie op te nemen.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20438265 en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804284
 18. Breidt uit op eerder geleerde informatie:
  Indien leerstof van het ene voortvloeit naar het andere dan ontstaat er een mentaal verband, wanneer je die connectie kan zien als een verhaal dan is het eenvoudiger om elk afzonderlijke stap te onthouden.
 19. Werk aan je zelfvertrouwen:
  wees vol van zelfvertrouwen en weet dat je het goed gaat doen, niet alleen omdat dat de waarheid is, maar ook omdat het aangetoond is door middel van een onderzoek dat je intelligentie werkelijk verhoogt op momenten van hoger zelfvertrouwen.
  bronvermelding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17392928

 

Heb je vragen, post die dan door je commentaar hieronder toe te voegen. Vond je het leuk, deel het dan met je vrienden.

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply