«

»

Oct 30

Twee minuten. Meer heb je niet nodig om succesvol te zijn!

productiviteit: stapjes van 2 minutenElke grote reis in je leven is opgebouwd uit simpelweg de ene voet voor de andere zetten. “Wat is de volgende stap die jij kunt zetten?”, is de enige vraag dat in je hoofd moet rondspoken om je reis verder te zetten.

Vaak zie ik dat mensen zich laten tegenhouden door hun manier van denken wanneer ze een groots project willen beginnen. Ze voelen zich overweldigd. Er komen steeds allerhande excuses naar voren. Het gaat te moeilijk zijn. Ik heb er geen tijd voor. Ik heb nog niet alle informatie. Ik heb nog niet alle mensen rond mij. Ik weet niet hoe ik er aan moet beginnen.

De redenen zijn legio. En deze redenen zijn blijkbaar goed genoeg om er helemaal niet aan te beginnen. Ze blijven in het hoofd in het droomstadium steken.

Dit is niet enkel het geval voor persoonlijke projecten. Ik kom veel mensen tegen die zichzelf beperken op professioneel vlak omdat ze bang zijn dat ze de complexiteit van een groots project niet gaan aankunnen en dat is spijtig, want de meeste mensen bereiken zo niet hun volle potentieel.

Zolang een plan in het hoofd blijft zitten, is het geen plan. Dan is het een droom. Wil je iets bereiken in het leven dan moet je overgaan van dromen naar een plan en verder door naar een doel.

Angst mag hier geen factor in spelen. We zijn allemaal bang van het nieuwe. Die angst is gebaseerd op een gebrek aan informatie en zodra deze informatie begint binnen te sijpelen, zie je ook deze angst wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Wat als ik je vertel dat al de aangehaalde argumenten zeer eenvoudig te overkomen zijn? Letterlijk poepsimpel. Het grote probleem van grootse projecten is dat er naar het project als een geheel gekeken worden. Het wordt bekeken als een grote onlosmakelijke brok van actie die als een gigant een sombere schaduw werpt tussen jou en het doel dat je wilt bereiken. Een project is echter geen groot onlosmakelijk geheel. Het is een opeenvolging van kleine stapjes. Zeer kleine stapjes.

Wat is jouw reden om geen actie te ondernemen?

 

Als je een stapje afzonderlijk bekijkt en het is groter dan 2 minuten dan heb jij je werk niet goed gedaan. Je kunt mits goed kijken de handelingen nog verkleinen totdat je een stap hebt die slechts 2 minuten duurt. Door doelbewust de stapjes zodanig klein te maken, ga je over van “waarom?” naar “waarom niet?”. Je gaat letterlijk zien dat er niets is wat je tegenhoud. Ook dit kleine stapje kan je moeiteloos nemen. Doe het gewoon.

Wie is er nu bang om een stap te ondernemen van 2 minuten? Een lijst opstellen van 5000 email-adressen begint met 1 adres. Een moeilijke wiskundige formule invullen, begint met het opschrijven van 1 gegeven. Coördineren tussen verschillende mensen begint met het opzoeken van het eerste telefoonnr.

Elk project begint bij mij altijd met het maken van een kleine mindmap waarop ik sleutelwoorden begin te werpen. Zoveel ik kan. Ik houd geen rekening met het feit dat ik al de informatie nog niet heb. Ik houd geen rekening met het feit dat ik sleutelwoorden op de mindmap werp die ik achteraf terug ga verwijderen. Actie is het hoofddoel. Alle gaten kunnen achteraf weggewerkt worden. Ik houd geen rekening met het feit dat ik niet genoeg tijd heb om de mindmap of project volledig af te werken. De enige keuze die ik maak is: “Wat kan ik in de volgende 2 minuten doen om dichter bij mijn doel te komen?”

Deze mindmap steek ik steeds in een aparte folder. Dit kan zowel digitaal als fysiek zijn. Telkens ik informatie vergaar, prop ik dat gewoonweg bij in de folder. Orde is hierbij ondergeschikt aan actie. Actie is het allerbelangrijkste. Telkens wanneer ik terug wat tijd heb om aan mijn project te werken kijk ik naar de mindmap en stel ik de vraag: “wat kan ik nu in de volgende 2 minuten doen”? Staat er niets tussen? Geen probleem. Dat is niet omdat het project te moeilijk is. Dat is omdat je mindmap nog niet voldoende verfijnd is.

Mindmeister is een mindmapping tool dat ik graag gebruik. Klik hier


Elk sleutelwoord op de mindmap is een actiepunt. Neem een van de actiepunten en verfijn dit naar kleinere stappen. Totdat je een verzameling van kleine stappen hebt die minder dan 2 minuten duren. Lig er niet wakker van dat je niet alle stappen hebt. Lig er niet wakker van dat je nog niet alle informatie hebt. Uiteindelijk ga je door het nemen van kleine stappen komen tot het punt dat je je missende stappen tegenkomt of dat je duidelijk weet waar je je informatie moet gaan zoeken. Neem dan de tijd om dit bij te voegen in je folder.

Blijf gestaag doorgaan met het uitvoeren van kleine stappen en je bereikt jouw top van je immense project-berg. JUST KEEP WALKING

Wat is jouw project waaraan jij nog niet begonnen bent? Schrijf het op een post-it en stop het in een folder. Dat is het enige wat jij dient te doen om jouw reis te beginnen. Om op weg te gaan om je fantastische doel te bereiken. Laat dit maar gerust even sudderen in je hoofd totdat er verschillende stappen in je hoofd springen en voeg die dan toe aan je mindmap. Als je een artikeltje leest dat van toepassing is voor je project, voeg het toe aan je folder. Neem kleine acties. Zo ga je moeiteloos op pad naar het bereiken van jouw dromen.

Het sleutelwoord in dit geheel is het ondernemen van actie. Die actie creëert momentum zodat je meer en meer snelheid neemt in je project. Het enige wat je moet doen is even 2 minuten tijd investeren om op gang te komen. Als jij mij komt vertellen dat je echt geen 2 minuten tijd per dag hebt, dan heb ik daar moeite mee om dit te geloven. Dan lijkt mij dat er andere problemen zijn die jou tegenhouden.

 doel

Volg de stappen zoals hierboven getoond wordt en begin er aan. Je hebt niet veel tijd nodig om er aan te beginnen. 2 minuten is voldoende.

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply