«

»

Oct 19

Egoïsme verplicht

egoïsme verplichtDagdagelijks maken we talloze keuzes waarbij je de kans krijgt om dichter naar het geluk te treden of iemand anders voorrang te geven. Welke keuze maak jij?

Telkens we het woordje egoïsme horen dan heeft dit voor ons een negatieve klank. We hebben geleerd dat egoïsme slecht is. We hebben geleerd dat we aan anderen moeten denken en dat we hen ook dingen moeten gunnen.

Bij elke beslissing dat we nemen worden we geacht om dit met anderen in gedachte te doen en dat klopt ook. Wat wel fout is dat we ook geleerd hebben dat we onszelf niet op de eerste plaats mogen zetten. We zouden bij wijze van spreken in functie van anderen moeten leven om als goed beschouwd te worden en dat klopt gewoonweg niet.

Het is ons doel in het leven om 100% gelukkig te worden. Dat is uiteraard utopisch, maar onze geest werkt nu eenmaal zo. Dat betekent dan ook dat alle andere mensen waarmee wij in contact komen ook gelukkig zouden moeten zijn. Om dat te bereiken moeten we hen hierin helpen. Dat is nobel.

Maar door dit te doen vertellen we ons onderbewustzijn dat de anderen belangrijker zijn en als je dit voldoende doet zijn ALLE anderen belangrijker.
Als iedereen anders belangrijker is, dan ben je uiteindelijk wel zeer onbeduidend.

Waar trek jij de lijn waarbij jij zegt: En nu ik eerst?

Hoe kun je nou ooit gelukkig worden als jij jezelf als onbeduidend bestempeld? Komt daarbij nog dat al die andere mensen in jouw leven onmogelijk 100% gelukkig kunnen zijn wanneer jij als ongelukkige vlek een schaduw werpt op hun leven.

Ik zie dit dag op dag weer dat er veel mensen zijn die in de weer zijn om anderen te helpen, maar op het randje van hun eigen afgrond van energie rondlopen. Mensen die met de dag ongelukkiger worden en denken dat ze gelukkiger zullen zijn als zij de problemen van anderen opgelost hebben. Hoe denken zij anderen te kunnen helpen wanneer zij niet meer in staat zijn om dit te doen.

Elke keer dat jij energie in anderen steekt terwijl jouw eigen energie ten einde loopt. Elke keer dat jij toegeeft wanneer je het liever anders ziet. Telkens je iets weggeeft waarvan jij vindt dat jij het verdiende in plaats van die ander. Elke keer opnieuw breek jij je eigenwaarde een beetje af en elke keer schuif jij jezelf een beetje achteruit in de rangorde naar geluk.

Iedereen in de wereld is in eerste instantie bezig met zijn eigen problemen en met wat hij/zij nodig heeft voor zichzelf. Als jij dan niet in de eerste plaats besluit om ook dit voor jezelf te doen, zal je nooit een gelukkig leven kunnen leiden.

Durf de volgende keer wanneer iemand jouw tijd komt opeisen om iets te doen op een moment dat jij eigenlijk rust nodig hebt gewoon eens nee te zeggen. Wij hebben geleerd dat dit eigenlijk egoïstisch is, maar blijf dit genoeg doen en je blijft uitgeput achter en dan zijn er andere mensen die voor jou gaan moeten zorgen.

Pas als je zorgt dat je voor jezelf zorgt, kun je voor anderen zorgen en om voor jezelf te zorgen moet jij opeisen wat jij nodig hebt.

 

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply