«

»

Oct 18

Leugens die we onszelf wijsmaken en ons zelfvertrouwen ondermijnen.

leugens

We laten ons al te vaak tegenhouden door de angsten die ons brein fabriceert en ons zelfvertrouwen aanvalt. Vecht jij terug?

Dagdagelijks maken we onszelf allerhande dingen wijs. Het ergste van alles is dat wij dit zelf durven geloven. We zijn er met momenten zelfs van overtuigd dat wat we onszelf wijsmaken dat dit de absolute waarheid is.

Naarmate we ouder worden, worden we beter en beter in het herkennen van leugens van anderen. Moesten echter onze tijd spenderen in het beter leren herkennen van de dingen die we zelf geloven die ons tegenwerken dan zouden we sneller en beter vooruitgaan in het leven. We zouden meer controle hebben over ons leven en we zouden beter in staat zijn om anderen te helpen.

Sta jij soms even stil om een inventaris te maken van jouw angsten?

Hoe harder wij deze leugens geloven, hoe meer bewijzen we vinden dat dit waar is. We zijn zelfs totaal onbewust van het feit dat moesten we zoeken naar het bewijs van het tegendeel, dan zouden we ook hiervoor massa’s voorbeelden van vinden. Dan moeten we wel even loskomen van onze eigen manier van denken en openstaan voor de mogelijkheid dat je bewijzen het gevolg is van je manier van denken.

En we betalen hier een grote prijs voor. We betalen hiervoor in de vorm van ons afkalvend zelfvertrouwen.  Erger nog, we betalen hiervoor in het missen van de meest fantastische mogelijkheden die we dagelijks tegenkomen omdat we niet geloven dat deze mogelijkheden echt zijn. We missen hierdoor elke dag kansen om nieuwe mensen in ons leven te ontvangen, gewoonweg omdat we niet kunnen geloven dat we interessant genoeg zijn om opgenomen te worden in elkaars leven.

Hieronder enkele van de meest voorkomende leugens:

 1. Ik ben het niet waard om geliefd te worden:
  Iedereen in deze wereld is het waard om geliefd te worden en de weinigen die het niet meer waard zijn om geliefd te worden zouden waarschijnlijk heel anders zijn moesten zij wel geliefd geweest zijn in het verleden.
  Liefde is er in overvloed. Het is een bron dat nooit uitgeput kan geraken. In tegendeel meer liefde creëert meer liefde. Begin met de allereerste regel van zelfvertrouwen: hou van jezelf.Zelfliefde is totaal in je eigen handen. Het is een keuze dat je elke dag opnieuw kan maken. Als je oprecht houd van jezelf (en dat mag) dan zal je je eigen leven vullen met een overvloed van liefde die invloed zal hebben op het leven van anderen waardoor zij reden hebben om van jou te houden.
 2. Ik ben niet genoeg:
  Volgens wie (buiten jezelf dan)? Misschien heeft iemand jou overtuigd van dit feit. Misschien heb jij dit zelf in je hoofd gecreëerd. In beide gevallen zit je er naast.
  Er is een verschil tussen jezelf te verbeteren en de best mogelijke persoon te zijn – een reis dat we allen delen- en niet goed genoeg te zijn.
  Je bent meer dan genoeg. Je bent goed genoeg. Je bent slim genoeg. Je bent mooi genoeg. En dit alles met overschot. Het begint met jezelf en dit te geloven om dit te leven.
 3. Ik verdien het niet om gelukkig te zijn:
  Dat is de meest belachelijke. Tuurlijk wel. Waarom niet. Ongeacht hoe jouw verleden eruit ziet, heb je nu de kans om jouw leven in de juiste richting te sturen.
  Ook jij verdient geluk in overvloed, maar besef dat jij het tegenhoudt door de manier dat jij denkt.
 4. Ik ben niet speciaal of uniek:
  Deze verbaast me nog steeds. We worden allemaal geboren met onze eigen vingerafdrukken en stemmen. Is dit eigenlijk al niet verbazingwekkend. Er is niemand in deze wereld die hetzelfde is als jij. Zelfs als jij een eeneiige tweeling bent. Zijn deze dingen uniek. Jij hebt jouw unieke gedachten, gevoelens en inzichten. Vergroot deze aspecten. Verken ze. Vier ze. Beleef ze.
 5. Uw dromen zijn te onrealistisch te onpraktisch:
  Je moet wel gek zijn om te denken dat je de wereld kan veranderen.  Wel het grappige is dat diegenen die gek genoeg zijn geweest, net dit gedaan hebben.
  Kijk maar eens naar de oudste scifi-films en bekijk eens welke gadgets wij nu ondertussen hebben ontwikkelt. Onze wereld is gevuld met items die 100 jaar geleden nog als absurd bestempeld werden.  Ze werden allemaal ontwikkeld door mensen die weigerden te geloven dat iets niet mogelijk was.
  Kijk eens goed rond je en aanschouw elk object dat door de mens is gecreëerd. Elk van deze objecten zijn ontstaan als een gedachte bij een man of vrouw die weigerde om beperkt te worden door zijn of haar angsten.
 6. Mijn omstandigheden bepalen mijn succes:
  Er zijn genoeg voorbeelden in de geschiedenis die jou het tegendeel bewijzen. Ook ik worstel hiermee, maar ik weiger om te geloven dat de situatie waar ik mij in bevind de situatie is waartoe ik gedoemd ben. Ook Bill Gates is in zijn garage begonnen.Je hoort soms van mensen die zeggen dat 1 goed uniek idee genoeg is om te slagen. Dat klopt tot op zekere hoogte, maar we verwarren dit met de notie dat dit het gevolg is van toeval. Niets is minder waar. Dat goed idee is steevast het gevolg van vastberadenheid, volharding en hopen werk.Bijna iedereen heeft wel goede ideeën die geld kunnen opbrengen. Dat idee hoeft zelfs niet uniek te zijn. Je kunt hetzelfde doen als anderen die succes hebben. Het verschil is dat de meeste mensen niets ondernemen met dit idee. Er is niets moeilijks aan. Er moet gewoon voor gewerkt worden. Klein gratis idee dat massa’s geld kan opbrengen? Organiseer een fuif. De meeste mensen hebben op een of ander moment wel meegeholpen in de organisatie van een feestje. Begin klein en breidt jaar na jaar uit. Elk enorm festival ter wereld is op dezelfde manier ontstaan. Wat nu een enorme en gecompliceerde onderneming geworden is, is begonnen als een klein feestje in een kleine organisatie.
 7. Ik verdien geen rijkdom.
  Tuurlijk wel. Besef wel dat rijkdom vele vormen aanneemt. Voor de ene is dat de dikte van zijn portefeuille en voor de andere is dat geluk in de vorm van een relatie. Aan jou de keuze waar jij jouw inspanningen spendeert.

Laat niet toe dat jij jezelf beperkt door de manier dat je denkt.  Jouw resultaten en jouw zelfvertrouwen zijn afhankelijk van hoe groot en goed jouw gedachten zijn. Think BIG!!

 

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply