«

»

Oct 17

Hoe fout leuke ideetjes voor Dates kunnen zijn

verleidingDe bedoeling van een date is meestal wel goed, maar het beoogde resultaat behalen is andere koek. Hoe zorg jij ervoor dat een date zo leuk wordt als jij bedoelde?

Net een artikel gelezen in een van de meest gerenommeerde dagbladen dat ons land rijk is over wat te doen op een date.  Dit is een dagblad met dagelijks 250.000 bezoekers en dit is een perfect voorbeeld van hoe onze meningen beïnvloed worden door de geromantiseerde voorbeelden in de media.

Op het eerste zicht lijkt het advies zeer goed, want wij hebben geleerd om te geloven dat dit romantische plaatje overeenkomt met hoe verleiding werkt. Spijtig genoeg is niets minder waar.

De media bepaald wat wij als
romantisch beschouwen

Nu ik wil niet het ganse artikel afbreken want er zitten 2 tips bij die echt goed zijn.

De date ideeën samengevat zijn:

 1. Gezellig naar een koffiebar gaan
 2. Samen een kookworkshop volgen
 3. Gaan schaatsen
 4. Retro namiddag bowling
 5. Samen naar de film

 

Kan jij bedenken welk de goede tips zijn en de welke in je nadeel gaan werken? Niet eenvoudig hé. Ze zijn namelijk allemaal romantische ideeën die we allen al eens gezien hebben in een film en ze leidden allemaal tot zeer passionele relaties in deze films. Het idee is dat je samen dolverliefd een afspraakje doorbrengt in een stimulerende conversatie terwijl je smachtend in elkaars ogen aan het staren bent.

Maar laten we eerlijk zijn. Is dit de realiteit van het gros van de afspraakjes die gemaakt worden? Je kent elkaar nauwelijks. Je bent zenuwachtig. Je weet niet wat je moet verwachten van deze nieuwe persoon in je leven. Je bent al meermaals teleurgesteld op voorafgaande afspraakjes met andere mensen.  Als je al een tijdje van je leven aan daten doet, draag je al deze bagage met je mee of je nu wil of niet. En als al het daten totaal nieuw is voor je, dan ga je zeker niet meer ontspannen reageren.

Ok nu zet jij je neer recht tegenover die persoon en het is go-time.  Spreek! Spreek! Zeg iets interessant. Zeg iets waarvan die ander kriebels in de buik krijgt! Oh nee zij/hij kijkt mij strak aan en er komt niets uit mijn mond. Wat moet ik nu doen? Deze stilte wordt ongemakkelijk. Dit is niet romantisch. Hij/zij weet blijkbaar ook niet wat zeggen. Hier wordt ik niet verliefd van. Dit is de worst date ever.

Wist jij dat jouw keuze van date bepalend kan zijn voor jouw succes?

Waarom? Waarom is het niet zoals in de films? Waarom kan ik dit niet? Wat is er mis met mij? Normaal gezien ben ik een spraakwaterval bij mijn vrienden en nu krijg ik er geen zinnig woord uit.

Wel er is niets mis met jou. De fout ligt bij het beeld en de verwachtingen die er bij jou gecreëerd zijn. Films zijn fictie. Dit is niet hoe menselijke interacties functioneren.

Al de tips die aangehaald werden door het dagblad zijn zeer goede tips voor mensen die al een tijdje een leuke relatie hebben, maar niet voor mensen die elkaar net leren kennen.

Dus even de tips van het dagblad overlopen:

 1. Gezellig naar een koffiebar gaan.
  eigenlijk een slechte tip. Je zet je recht tegenover elkaar in een soort ondervraging door een quasi-vreemde, met een tafel tussen jullie zodat elke vorm van spontaan fysiek contact bemoeilijkt wordt. En je zit daar bijna gevangen. Al eens geprobeerd om de eerste kus te initiëren met een tafel tussen jullie in? Probeer dat maar eens op een vlotte sexy manier tot een goed einde te brengen zonder een warme chocomelk met slagroom over je schoot heen te krijgen.
 2. Samen een kookworkshop volgen.
  Fantastisch idee. Je bent daar om iets te doen en elkaar leren kennen is een gevolg ervan. Er zijn andere mensen waardoor het plots veel gemakkelijker wordt om in te pikken op wat er gezegd wordt. Interactie tussen alle leden wordt gestimuleerd door het geheel. Als blijkt dat jij hem/haar toch niet zo leuk vind als je eerst dacht dan kan je gewoon doen waarvoor je daar bent. Nl koken. Je hebt onmiddellijk een gespreksonderwerp waarmee bijna alle mensen ter wereld mee verbonden worden. Lekker eten. En last but not least. Elkaar eten geven is enorm goed om een band te scheppen.
 3. Gaan schaatsen
  Dit is een goede tip. Je bent niet geforceerd om je te focussen op die andere. Je bent aan het schaatsen. Je kunt beiden leuk rondkijken. Je kunt leuk met elkaars stunteligheid lachen en beseffen dat je eigenlijk even erg bent. Een leuke ijsbreker, tenzij dit natuurlijk echt het geval is en je een nat pak scoort. Je wordt omringd met leuke gebeurtenissen waarover je kunt praten. Er zijn talloze momenten om in elkaars armen te vallen en die eerste keer in elkaars ogen te staren en die vlinders te voelen. De momenten van stilte zijn plots niet meer storend want je kunt gezellig rondjes draaien.
 4. Retro namiddag bowling.
  Slechte tip, tenzij je met meerdere mensen gaat. Je zit namelijk aan elkaar verbonden in die activiteit, gedurende de ganse activiteit. Dus zorg er maar beter voor dat jij op voorhand weet dat je die persoon of personen heel graag hebt, want je zit er aan vast gedurende het ganse spelletje.
 5. Samen naar de film
  Ook hier zit je weer vast naast elkaar en de druk ligt weer volop je schouders. We kennen allemaal de cliché-move om je arm in een grote beweging rond de schouders te leggen van de dame. Als man zit je heel de tijd te zweten over het dilemma wanneer nu het perfecte tijdstip is om dit te doen en als vrouw zit je zenuwachtig te wachten op het moment dat hij iets gaat ondernemen terwijl zij zich nog helemaal niet klaar voelt vanwege het feit dat zij zenuwachtig is.

 

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om kritiek te hebben om iets wat een ander schrijft. Dit mag volgens mij enkel wanneer je in staat bent om betere alternatieven te voorzien.

Daarom enkele spelregels die ik belangrijk vind:
 1. Zorg voor veel afwisseling van omgeving en stimuli.
  dit zorgt voor een continue instroom van gesprekonderwerpen die leuk en interessant zijn.
 2. Zorg dat het doel van het afspraakje iets anders is dan louter jullie tweeën.
  Een activiteit is altijd goed om je te ontspannen en plezier te maken.
 3. Vermijd activiteiten waarbij fysiek contact bemoeilijkt wordt.
  Het doel van een afspraakje is niet enkel om elkaar beter te leren kennen. Het is ook de bedoeling om fysiek dichter bij elkaar te komen. Een speels duwtje hier en daar. Een helpende hand. Een begeleidende ruggensteun. Allemaal dingen die jou dichter bij die andere kan brengen.

 

In het artikel werden 5 dates voorgesteld, dus voel ik mij nu moreel verplicht om er ook met minstens 5 op de proppen te komen.

 1. Salsa workshop
 2. Gaan shoppen
 3. Blote voetenwandeling
 4. Samen naar de rommelmarkt gaan
 5. Samen met je date en een paar vrienden naar een beurs gaan.

 Welke negatieve ideeën en herinneringen springen in jouw hoofd als je het woordje DATE hoort?

Even ter zijde nog. Het woordje “DATE” of “afspraakje” vermijd ik doorgaans als de pest. Je mag nooit de kracht van individuele woorden onderschatten. We staan er nooit bij stil, maar elk woord dat je gebruikt, roept herinneringen op. Dit zijn zowel goede als slechte herinneringen afhankelijk van wat de ontvanger van het woord heeft meegemaakt in het leven.

Er worden veel te veel verwachtingen gecreëerd met dit woord over wat er moet gebeuren en over wat er gaat gebeuren. Elke vrouw heeft wel al eens een date gehad die zij als negatief beschouwde. Dit draag je mee als je dat woord hoort.

Daarom dat ik altijd het woordje date of afspraakje vervang door “ samen iets leuks gaan doen”.

Probeer daar maar eens een andere betekenis dan “iets leuks” aan te geven. Zelfs als het dubbelzinnig wordt geïnterpreteerd is het nog steeds “iets leuks”

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply