»

Oct 16

Geef jezelf de toelating om slecht te zijn.

keuze stressLig jij er ook wakker van dat wat je wil doen niet goed genoeg zal zijn? Ben jij te bang om actie te ondernemen omdat je denkt te gaan falen?

Ik zat me net te pijnigen om te bedenken wat ik als eerste zou schrijven. Welk onderwerp zou ik kiezen? Welke boodschap wil ik brengen? Het artikel moet goed zijn! Het moet een breed publiek aanspreken. Het moet entertainend zijn. Het moet iets zijn dat mensen willen lezen. Het moet waardevol zijn. Het eerste artikel is belangrijk. Dat ene artikel gaat hetgene zijn dat de mensen eeuwig en altijd gaan onthouden van mijn plan om een blog te beginnen. Ik mag niet falen.

 

Allemaal dingen die door mijn hoofd spoken. Allemaal dingen die mij doen twijfelen. Het eerste artikel dat ik wil schrijven voor mijn blog en ik wordt onmiddellijk geplaagd door writer’s block. hoe triestig en grappig tegelijkertijd is dat wel niet?!

 

Het volgende advies dat ik mijn klanten altijd geef is nu van toepassing op mezelf. Geef jezelf de toelating om slecht te zijn. Het is veel belangrijker om actie te ondernemen dan perfect te zijn. Actie levert resultaten op. Resultaten die goed of slecht kunnen zijn. Draai en keer het hoe jij wil. Het zijn resultaten. Resultaten zijn altijd beter dan geen resultaten, want met resultaten kan je iets doen. Je kan het wegsmijten als het slecht is, aanpassen als het middelmatig is en bejubelen als het goed is.

 Geen enkel lied of boek begint met de finale versie.
Ze beginnen allemaal met een draft. En die is ook slecht

Uiteindelijk faal je niet omdat je eens iets fout doet. Je faalt pas als je opgeeft en stopt met pogingen te ondernemen. In elk ondernemen of elke sport waar je mee begint, begin je als nieuweling. Pas als je de randen aftast van wat jij kan, en jezelf pusht, ga je dingen bijleren. En je kunt pas weten wat jouw grenzen zijn als je jezelf drijft tot je valt en terug moet opstaan. Daar is niets mis mee. In tegendeel. Dat hoort bij het leerproces. Trouwens als jij bijleert van de fout die jij maakte, is het dan nog echt een fout?

 

Stel jezelf daarom even de vraag wanneer jij voor het laatst diep genoeg bent gegaan zodat je fouten maakte. En nog veel belangrijker: Wat heb je daarvan geleerd?

 

Trouwens hoe goed of hoe slecht ik ook mijn best doe, ik kan nooit al deze verwachtingen tegemoetkomen voor alle mensen. Er gaan altijd mensen zijn die het goed gaan vinden, maar er gaan evenzeer altijd mensen die het ongelooflijk slecht gaan vinden. Dus uiteindelijk kan ik maar proberen om iets te schrijven en kijken wat de mensen er van vinden en dan eens iets anders schrijven voor andere mensen. Kleine stapjes. Kleine resultaten. Vele stapjes, grote reis.

Een van de eigenschappen van succesvolle mensen is dat ze veel keuzes maken. Het is niet zo dat zij beter zijn in het maken van keuzes. Zij maken meer keuzes. Zij gooien weg wat niet werkt en behouden wat wel werkt. Door sneller keuzes te maken en sneller te evalueren, behouden zij gewoon meer goede keuzes.

 

Daarom, durf slecht te zijn. Als je niet meer bang bent om fouten te maken of slechte dingen te produceren, neem je veel druk weg van het creatieve proces. Hierdoor maak je meer plaats om goed te zijn.

About the author

Mark Tilburgs

Leave a Reply